CareOne Receives Unanimous Approval for Paramus Road Location


The Zoning Board of Adjustment approved the healthcare provider’s request to construct a 126-unit complex for Alzheimer’s patients


After spending the summer hearing testimony and reviewing initial and amended renderings, the

Paramus Zoning Board of Adjustment unanimously approved CareOne’s application Thursday night to construct a two-part project for an Alzheimer’s residential complex on Paramus Road. 

The proposed three-story building, constructed at the former site of the Old Mill Swimming Club, would be next to El Cid Restaurant.”The building would be constructed in two phases,” project attorney Donna Erem said. “To demonstrate our intent to build both phases and good faith, all of the parking and infrastructure will be included in phase one.”

During construction, half of the building which would house 63 residents would be constructed in phase one. As construction continued the two buildings would be joined together. Phase two would begin after the phase one building is completely filled, an estimated year to year-and-a-half after it is built.

As part of the parking lot and building would be visible from the closest residential neighbors rear deck, additional plantings consisting of eastern cedar and Douglas firs will be installed to screen the area.

“The plantings, which will be included during the phase one work, will be installed at a planted height of 10 to 12 feet,” engineer Michael Fowler said. “Each tree could grow as much as one to two feet per year. Initially the bottom third of the building will be screened, after five years half to three-quarters will be hidden and after eight years the entire building would be screened.”

Approximately 63 employees will be split across three shifts, and no shift changes would occur during peak hours. The former pool area is expected to be excavated and the entire property regarded to prevent flooding. The property, which backs up against Saddle River County Park, is located in a 100 year flood plain.

“The entire construction is located outside of the flood plain,” planner Paul Phillips said. “It is a somewhat unique application and has an inherently beneficial use for the general welfare. Your own master plan from 2006 cites the growing number of residents age 75 and above who deserve the borough’s attention, specifically in their needs for new housing.”

During a previous hearing, traffic engineer Karl Pehnke testified that the facility would see a peak morning volume of 11 cars in and six out; the evening hours had an estimated 13 cars entering and 15 cars exiting.

To accommodate the increase in traffic, two driveways will be constructed. At the request of Bergen County officials, left turns in or out of the facility will be forbidden at the northern driveway. The driveways will also be expanded from 24 feet wide to 26 feet to allow for better maneuverability by emergency vehicles onto the site.

To accommodate requests from the Zoning Board, a trio of flags from the front entrance were removed prior to approval. Also monument signs by the entrances will be lit overnight so that the address can be illuminated for emergency service responders.





October 1, 2012 | Posted by careone | Filed in News